Spreekangst

Op het puntje van de…

Je kunt het in boeken lezen: ”Spreekangst is nog erger dan doodgaan”. Spreken in het openbaar wordt gekoppeld aan goedkeur van de groep. Zonder goedkeur val je erbuiten en ben je op jezelf aangewezen. In de oertijd kon je niet buiten de groep. De groep gaf bescherming tegen wilde dieren. Tenminste, als je de wetenschapper mag geloven. Desalniettemin betekent spreken voor een groep: Een hartslag van 200, zweethanden, klotsende oksels, stotteren en alles vergeten wat je wilde zeggen.

Kijk ze gewoon eens aan.

Wilde dieren bestaan niet meer. In de zaal zitten slechts mensen die er voor jou zijn. Kijk eens de zaal rond en focus je niet op één persoon die half zit te pitten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk voor iemand die geen spreekangst heeft, ik weet het. Maar geloof me: Als jij eenmaal weet hoe je verandering aanbrengt, wordt spreken in het openbaar ook voor jou een ontspannen aangelegenheid.

Willen boven weten.

Wanneer een acteur zijn toneelstuk gaat spelen gaat het niet meer om het feit of hij zijn tekst wel of niet kent. Dat moet hij of zij beheersen. Het gaat om het willen spelen; gepassioneerd het verhaal neerzetten. Dat geldt bij jou ook. Heus, je bent competent genoeg in je vak. Je weet meer dan wie dan ook in de zaal. Het gaat om de connectie met de zaal en dan komt de tekst vanzelf.

Spreek nu af.

Als jij meer uit jezelf wilt halen, bel dan 0636430220 voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Sablab Development

7 BELANGRIJKE TIPS OM VAN JE ANGST AF TE KOMEN

HOE ZOU JE HET VINDEN OM JE SNEL GOED TE VOELEN EN JE ANGSTEN ONDER CONTROLE TE HEBBEN?

  • MET EENVOUDIGE STAPPEN
  • VOOR ELKE ANGST TE GEBRUIKEN