Havening

Wat is Havening?

Havening is een volledig nieuwe techniek die cliënten in staat stelt om traumatische gebeurtenissen en de bijbehorende negatieve emoties op te lossen. Het werd gecreëerd door Dr. Ronald Ruden. Hij is een Amerikaanse medische arts, die gespecialiseerd is in de neuro-wetenschappen en trauma’s. Hij is een gepubliceerd auteur over trauma en verslaving.

Bij HAVENING hoef je niet je hele verhaal te vertellen. Alles blijft binnen de privacy van je eigen gedachten.

Havening is een zeer snelle en effectieve techniek. Het is gecreëerd om specifiek op trauma gebaseerde kwesties te behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Fobieën (spinnen, vliegen, autorijden, liften, enzovoort)
  • Paniekaanvallen
  • PTSS
  • Chronische pijnen
  • Pathologische emoties
  • Psychosomatische klachten

 

In het kort: Als jij een specifieke gebeurtenis hebt waaraan jij enorm negatieve emoties hebt gekoppeld, dan zal Havening voor jou wel eens de uitkomst kunnen bieden.

7 BELANGRIJKE TIPS OM VAN JE ANGST AF TE KOMEN

HOE ZOU JE HET VINDEN OM JE SNEL GOED TE VOELEN EN JE ANGSTEN ONDER CONTROLE TE HEBBEN?

  • MET EENVOUDIGE STAPPEN
  • VOOR ELKE ANGST TE GEBRUIKEN

Bij HAVENING hoef je niet -in tegenstelling tot andere gangbare therapieën-continue aan dat vervelende moment te denken. Het 1x beleven in je leven is al erg genoeg.

Wat we doen in een sessie kort samengevat:

We kalibreren eerst hoe je je voelt vóór de behandeling (1), vervolgens hoe je je voelt tijdens de behandeling (2) en tenslotte hoe je je voelt na de behandeling (3). Dit gebeurt via de schaal van SEV (subjectieve eenheid van verstoring), die als beoordeling met de cijferaanduiding 0-10 werkt. De meeste klanten starten op een 9 of 10. Ervaring leert dat dit cijfer tijdens de sessie snel vermindert. De meeste cliënten zijn in staat om na de behandeling ofwel de fobische stimulus of de ‘trigger-gebeurtenis’ nog te herinneren, maar niet het gevoel dat ze daaraan koppelden en dat zo enorm emotioneel was. Het gebeurt ook wel dat de herinnering totaal veranderd is. Er is niet zelden sprake van een “wauw moment”.

Hoe werkt Havening?

Om te begrijpen waarom Havening kan werken, is het belangrijk te begrijpen hoe een trauma ontstaat in je hoofd. Kort gezegd: Aan een specifieke traumatische gebeurtenis met een hoge intentie geven we een bepaalde (sterke) betekenis.

Om dit te verhelderen een voorbeeld: Stel, je hebt een keer vastgezeten in een lift. Dit was zo’n vervelende ervaring dat je nu een fobie hebt voor liften. In een fractie van tijd is er een onbewuste keuze gemaakt: Liften zijn vervelend, dus die moeten we mijden. Dit onbewuste besluit verandert de chemie in het brein in relatie tot dat extreem negatieve gevoel. Het deel van de hersenen dat die registratie doet en vasthoudt heet de amygdala.

De waakhond

Omdat je amygdala als “waakhond” werkt en continue zoekt of er gevaar is, zal deze bij het ontwaren van een situatie die op de eerste trigger-gebeurtenis lijkt (dit kan ook slechts een onbewuste gedachte of beeld zijn) direct weer dezelfde chemie op gang brengen als toen. Je voelt je naar, je wordt angstig en je wilt weg van de situatie. De amygdala zal constateren dat dit veiligheid brengt en is in haar missie geslaagd.

Wat bovenstaand is beschreven werkt zo bij elke fobie, iedere paniekaanval en elk trauma. Wanneer je daar niets aan doet, breidt het zich alleen maar uit. Uiteindelijk kan het heel je leven gaan beheersen.

De Havening techniek zorgt dat de chemie weer naar de normale – neutrale – toestand gaat. Dit proces heet “De-Potentiate”. Na de behandeling kunnen cliënten zich de trigger-gebeurtenis nog wel herinneren, maar de emotionele lading is er niet meer. Ze kunnen er op een neutrale manier naar kijken. Kun je je voorstellen hoe dat zou voelen?

De Delta golf

Bij de techniek gaat het om een zeer specifieke en zachte aanraking op de handen, armen en gezicht; de Havening Touch® genaamd. Tijdens een consult bij WegMetJeAngst toon ik hoe dit in zijn werk gaat en train ik je ook om het bij jezelf toe te passen.  Eerst doe ik het dus voor daarna doe jij het na. Indien de techniek op de juiste manier wordt toegepast maakt het niet uit of de aanraking door een ander gebeurt of door jouzelf; het is even effectief.

Naast Havening heb je kunnen kunnen lezen dat ik ook gebruikmaak van een aantal andere tools en technieken, zoals Hypnotherapie, NLP en Tijdlijn Therapie. Houd er rekening mee dat, hoewel ik me 100% inzet en al mijn kennis en ervaring gebruik, ik uiteraard moet aangeven dat succes nooit gegarandeerd is. De mate van succes varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van de volledige inzet en toewijding van zowel therapeut als cliënt.

Heb je nog een vraag die je beantwoord zou willen hebben en wil je graag meer weten over hoe ik jou kan helpen, dan bied ik je graag een gratis 20 minuten consult aan. Bel 06 36430220 of vul het formulier in aan de bovenkant van deze pagina. In dat geval ontvang je ook mijn gratis e-book.

Sablab Development