Visie - Weg Met Je Angst

Het gaat niet om de inhoud maar om de vorm -
We gaan dus omvormen

Maar mijn verleden dan?

Zeker, we hebben allemaal een verleden en daar kunnen ervaringen bij zijn die nu nog pijn doen. En soms heel veel pijn. Ik bagatelliseer ook niets. Echter, het verleden is een vorm. Het bestaat uit gedachten, gevoelens, smaak, reuk en beelden. Al deze informatie zit opgesloten in ons onbewuste. Het onbewuste neemt alles graag letterlijk, direct en in metaforen.

Hoor jij ook wel eens dat mensen zeggen dat hun huisdier alles begrijpt en verstaat? Ik heb eens laten zien dat het echt alleen om de vorm gaat. Door intonatie en woorden anders naar een huisdier te sturen (ik ben trouwens dol op dieren) is het dier verward. Mijn test: Ik vroeg aan de hond of die koekje wilde, maar dan op een manier waarop het dacht straf te krijgen. De hond ging weg met de staart tussen de benen. Daarna vroeg op een heel aardige manier of de hond een klap wilde krijgen en het kwispelde. De hond was in beide gevallen verward. Het ging dus om mijn intonatie en lichaamstaal.

Dit hebben wij ook met moppen of sarcastische opmerkingen. Je krijgt meerdere signalen binnen. Je ziet een glimlach, maar wat er gezegd wordt past niet. Het gaat dus om de vorm.

Patronen moeten veranderd worden?

Alles dat we doen doen we vanuit een patroon. Je start deze als het ware zelf steeds op. Het lijkt alsof een gebeurtenis of gedachte een knopje indrukt om een programma te starten. Voorbeeld: Je hoort iemand zeggen dat het warm wordt en jij denk aan de barbecue en wordt blij. Of, je hoort iemand zeggen dat het gaat regenen en je wordt sacherijnig. Of, je gaat naar een feest, je hebt er zin in totdat iemand zegt dat die ene Hans ook komt. Weg plezier. Dit zijn maar simpele voorbeelden, maar hopelijk begrijp je wat ik bedoel.

Nu is het verleden voorbij, moet de toekomst nog komen en hebben we het NU. In het nu zijn er geen problemen. Het gevoel voor het probleem komt wanneer we het verleden erbij gaan betrekken, toch? 

De amygdala is je waakhond?

Als er nare en heftige emoties zijn dan zitten die vast in je amygdala; je emotionele brein. Maar wat zit er in je amygdala aan informatie? Juist; wat je daar toen zag, voelde, hoorde, proefde en rook. Deze hebben een vorm. Want: een gevoel kan intens, zacht, pompend, warm, etcetera zijn. Geluid kan hard, zacht, schel of dof zijn. En zo hebben beelden, smaak en reuk ook hun eigen gradaties. Als je nu deze gradaties (submodaliteiten) gaat veranderen, dan verandert het verhaal. 

Stel dat ik Mona Lisa's mondhoeken omkeer (submodaliteit). Slechts één verandering, maar het hele schilderij heeft een andere uitwerking. Mee eens? Wanneer we nu 1 of 2 dingen veranderen aan een herinnering (dat kan) dan zal de amygdala niet meer "blaffen". Lukt dit in 1X? Soms, maar oefening en herhaling werkt het best.

Ik werk graag met analogieën en metaforen. Dit begrijpt het onbewuste het meest. Denk even aan de metaforen die je zelf gebruikt: 

  • Zie er als een berg tegenop.
  • Zo licht als een veertje.
  • Ik ga gebukt onder de last.
  • Ligt als een steen op mijn maag.

De piramide staat al duizenden jaren stevig met in haar "hart" een schatkamer. Deze schatkamer bereik je als je hindernissen overwint (Indiana Jones :-)). 

Wanneer je de piramide openvouwt, dan krijg je 4  driehoeken. De kern is wie jij nu bent met al haar ups en downs. Vanuit die kern visualiseer je, denk je en voel je. De kern is veelal gevuld in je jeugd. De kern bepaalt jouw subjectieve wereld. Om nu anders op bepaalde zaken te reageren, zal de kern anders gevuld moeten worden. En dit is wat we gaan doen. 

Brein plasticiteit

Ons brein is een prachtige en enorm krachtige computer. Ooit dachten we dat deze slechts over vaste informatie beschikte en dat wat je wist niet anders kon worden. Je was nu eenmaal zo.  Deze "waarheid" geldt dus niet meer en we weten dat ons brein plastisch is en patronen kunt aan- en afleren. 

Wellicht weet je wel dat een gedachte een gedrag kan worden en zodoende overtuiging en karakter. Het karakter zal zich inzetten om te overleven en realiseert een toekomst. Afhankelijk van je gedachten creëer jij patronen en strategieën. De vraag is nu: "zijn deze opbouwend of afbrekend". Met andere woorden zeg jij tegen jezelf dat je iets kunt en goed genoeg bent, of kan je het niet en je bent maar een grote loser.

Nieuw geleerde informatie

Ons brein is een leergierige machine en krijgt gemiddeld 4,2 miljoen bits/sec aan informatie zintuiglijk binnen. Nu kunnen we dit niet bewust verwerken en heeft het brein een aantal filters geïnstalleerd. Als eerste wordt bijna alles voor het bewuste weggelaten. Het bewuste werkt slechts met 7 plus of min 2 bits/sec. Echter, waar jij het meest op focust met je gedachte wordt voor het bewuste toegelaten. Vandaar dat iedereen een gebeurtenis anders en uniek waarneemt.

Een ander groot filter is vervorming. Afhankelijk van jouw focus zal de informatie die bij jou binnenkomt worden aangepast op een manier dat het jou het meest dient. Echter, ben jij als de dood voor slangen, dan kan het zomaar zijn dat een kronkelige stok wordt aangezien voor een levensechte slang.

Laatste grote filter is de generalisatie. Dit filter is er om ons snel te laten leren. Heb je een keer een deurkruk bedient, dan is de tweede ook zo. Een keer een dop van een fles gedraaid dan de volgende op dezelfde manier. Je hoeft dus niet elke keer weer het geleerde te leren. Als nadeel kun je zeggen dat het ook irreële zaken generaliseert. 

Ooit een kale baas gehad die je slecht behandeld heeft? Dan kan het zo zijn dat je elke kale man ineens als heel vervelend wordt ervaren (bedenk dat je onbewuste dit aanstuurt) . Eén keer een nare vlucht gehad, de kans is groot dat je vliegen vervolgens met angst ervaart. Je brein denkt ineens dat elke vlucht een slechte en levensbedreigende is. Daarnaast kun je denken dat de grote mensenmassa bij Schiphol er ook mee te maken heeft. Deze "olievlek" kan zich uitbreiden naar supermarkten of andere drukbezette plaatsen.

Rollenspel

Door verkeerd geleerde informatie speel je als het ware een rol, je hebt een masker op (persona betekent "masker"). Een rol die past bij jouw overtuigingen en waarden. Plus de identiteit die jij aangemeten hebt gekregen. Wanneer de rol die je speelt niet werkt, zal je "nieuwe inzichten moeten installeren". 

Dus nieuwe informatie geeft nieuwe neuronen, geeft nieuwe inzichten, gedachten, gewoonten, overtuigingen, karakter en derhalve ook een nieuwe toekomst. Het inzichtelijk hebben van je eigen filters, jouw persoonlijke communicatie, je houding, geeft duidelijkheid in de redenen waarom je doet wat je doet. Dus ook waarom iets goed gaat en juist iets anders niet. 

Een angst, fobie, of een trauma (her)ervaren komt neer op een patroon opstarten dat uiteindelijk negatief eindigt.

Ik kan me voorstellen dat je dit een boute uitspraak vindt. Echter, wanneer het niet zo zou zijn, zou iedereen hetzelfde moeten ervaren bij bijvoorbeeld een presentatie, confrontatie, zien van een hond, muis of slang. Zou iedereen hetzelfde moeten voelen in drukke ruimten of in het vliegtuig. Maar dat is niet zo. Dus, het is aangeleerd en zit nu in je amygdala vast. Maar dit kun je veranderen. Nieuwe informatie wordt aangebracht door coaching

Wanneer jij nu weet (bewust zijn) waarom jij doet wat je doet, dan kun je gaan veranderen.  Je begrijpt ineens waarom jouw woorden en lichaamstaal niet het doel bereiken. Omdat een resultaat wordt gerealiseerd door beïnvloeding, is het van belang om te weten hoe we onszelf beïnvloeden. Maar wanneer je dit van jezelf weet, kun je dat ook van de ander gaan begrijpen. Je invloed richting de ander verbetert. 

Wat doet je bewuste en onbewuste?

Bewuste...
Nu weet je dat het bewuste slechts heel weinig informatie kan verwerken. Slechts 5 tot 9 bits/sec. Zo is jouw bewuste bezig met lineaire bezigheden, plannen, werkt het sequentieel dingen af, denkt het logisch, is bezig met gesproken taal en analyseert.

Het onbewuste...
Daarentegen werkt het onbewuste iets anders en registreert het alles (4,2 miljoen bits/sec)
- Het is niet lineair zoals het bewuste, maar holistisch. 
- Niet sequentieel, maar op intuïtie.
- Het is bezig met creativiteit en niet met logica.
- Het herkent non-verbale taal en regelt lichaamsfuncties.
- Geen analyses, maar regelt emoties en slaat herinneringen op.
- Het redeneert in symbolen en metaforen.
- Het neemt alles persoonlijk.

WEET DAT HET ONBEWUSTE ALTIJD WINT VAN HET BEWUSTE. OP ONBEWUST NIVEAU MOET JE DAN OOK VERANDEREN... 

Veiligheid
Nu heeft jouw onbewuste de primaire taak om jou veilig te houden. Er is namelijk de drang om te overleven. Dit betekent dat er een alarmsysteem moet zijn dat waarschuwt bij gevaar. Dit alarmsysteem is de amygdala. Jouw emotionele stukje brein. Wanneer er iets buiten jou gebeurt, dat lijkt op gevaar, dan zal de amygdala je direct waarschuwen door middel van je gevoel. Je ervaart dan een vluchten en vechten respons. Het gevoel wordt dan o.a. gecreëerd door de stresshormonen cortisol en adrenaline.

Reële en irreële dreiging maakt niet uit voor jouw emotionele brein (de amydala).

We hebben in deze tijd niet meer de sabeltandtijger om bang voor te zijn. Natuurlijk is het fijn dat je gewaarschuwd wordt voor eventueel vallen van grote hoogten, of bijvoorbeeld wanneer er een auto op je afrijdt. Echter, de stress schiet je ook uit de poriën als je bedenkt dat je een presentatie moet houden, moet vliegen, autorijden of bijvoorbeeld een nieuwe groep mensen ontmoet.

Wanneer jouw emotionele brein iets hoort, ruikt, proeft, ziet of voelt dat - VOOR JOU SPECIFIEK - gevaar kan betekenen, laat het direct een vechten en vluchten gevoel creëren (de blokkade). Deze lichamelijke sensatie noemen we vaak "de angst" en wanneer het op een specifieke plek gebeurt (denk aan drukke ruimten als station, markt, vliegveld, supermarkt, presentatie, volle zaal, autorijden, enz.) kan het leiden tot paniek.

Mijn model zorgt ervoor dat je emotionele brein niet meer bij die oude negatieve ervaring komt. De herinnering is gewoon een herinnering geworden tussen al die andere ontelbare die we meedragen in ons brein.


Ondanks dat ik me 100% inzet en al mijn kennis en ervaring gebruik, moet ik uiteraard aangeven dat  succes nooit gegarandeerd is. De mate van succes varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van de volledige inzet en toewijding van zowel therapeut als cliënt. 


WegMetJeAngst is geaccrediteerd door: