NLP - Weg Angst, Hallo Zelfvertrouwen

Neuro Linguïstisch Programmeren


Wat is NLP?


NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een zeer praktisch model en methode om cliënten te helpen om positief te veranderen door middel van taal. Je taal stuurt namelijk je gedachten, vervolgens triggert dat je gevoel en uiteindelijk je gedrag. De wijze hoe jij je gedraagt zal een uiteindelijk gevolg creëren. De veranderingsmethode wordt conversationeel (middels gesprek) gedaan en werkt zowel bewust als onbewust.

In wezen staat elk deel van NLP voor:

 • Neuro - Hoe we ervoor kiezen om de wereld om ons heen zintuiglijk te ervaren. Dit verwijst dus naar de interactie tussen de zintuiglijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en het bewustzijn).
 • Linguïstisch - De interne dialoog en externe taal die we gebruiken. Dit verwijst dus naar de taal en andere non-verbale communicatiesystemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.
 • Programmering - Het gedrag dat we vertonen. Dit verwijst dus naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

Hoe ontstond NLP

In het kort: NLP werd in 1976 opgericht door een professor in de taalkunde, te weten John Grinder in samenwerking met  Dr. Richard Bandler, die een computerwetenschapper was. Ze onderzochten de meest efficiënte therapiemodellen die op dat moment werden gebruikt en keken naar de beste resultaten behalende therapeuten. Dit waren o.a.:

 • Milton Erickson - de wereldberoemde “vader” van de moderne Hypnotherapie;
 • Virginia Satir - een gezinstherapeut, die gespecialiseerd was in zeer complexe therapeutische zaken;
 • Fritz Perls - de grondlegger van de gestalttherapie.

Ze onderzochten alle processen, attitudes en gedragingen van deze drie therapeuten en keken naar wat zij zo specifiek anders deden om zulke uitzonderlijke resultaten te krijgen. Ze ontdekten dat zij bepaalde gemeenschappelijke aspecten hadden, zowel in de individuele technieken als therapieën.

Bandler en Grinder modelleerden deze fantastische therapeuten en creëerden zo een nieuwe techniek: Het NLP. Doordat ze de modellen van het succes begrepen, waren ze nu in staat om geheel nieuwe modellen te creëren. Zo was in de zeventiger jaren minimaal 12 uur nodig om een fobie weg te nemen. Met NLP is dat gereduceerd tot slechts een fractie van deze tijd.

Basis binnen N.L.P.

We hebben 5 zintuigen. Deze zintuigelijke informatie zit opgeslagen in ons brein. Er zijn neurologische koppelen gemaakt. Elke input creëert en output. Voorbeelden:

 • Ik denk aan skiën, zie de witte helling voor me en word blij. Of... Ik denk aan skiën, zie mezelf verkeerd draaien en mijn knie zegt knak en voel weer de pijn. Zelfde gedachte, maar andere uitkomst.
 • Ik ga op vakantie, zie mezelf vliegen en landen. Yeah, ik heb er zin in. OF... Ik ga op vakantie, zweet breekt me uit. Ik ga niet vliegen en blijf dicht bij huis.
 • Ik ruik heerlijke bloemen en denk gelijk aan mijn bruiloft en voel me gelukkig.  OF... Ik ruik heerlijke bloemen en zie weer de begrafenis voor me en word verdrietig.

Elk woord/geur/smaak/gevoel/beeld heeft een betekenis en de betekenis een emotie/gevoel. Is de emotie te heftig (bepaald door de amygdala), dan is de kans groot dat je bepaalde zaken gaat vermijden (vechten/vluchten reactie). Dus, al met al ben je je leven lang bezig met een onderzoek: wat vermijd ik en wat benader ik. Wat geldt als pijn en wat als plezier. De stok of de wortel.

We hebben 60.000 gedachten per dag. De meesten zijn gelijk aan die van gister en weer de dag daar voor. We herhalen continu en focussen op dat wat jij energie geeft. Waar jij je op richt krijgt energie. Let dus op waar jij je aandacht aan geeft.

Modaliteiten

Een beeld, gevoel, reuk, smaak of geluid dat noem je een modaliteit. Elk van deze 5 heeft weer zijn kleinere bouwstenen. Deze noem je submodaliteiten. Wanneer je zo'n bouwsteen iets verandert, dan verandert de betekenis en de emotie die daar aan vast zit.

Met NLP gaan we dus de modaliteiten onderzoeken en veranderen naar anders/beter. Met andere woorden we gaan op onderzoek naar de verbale en non-verbalen communicatie op bewust en onbewust niveau. Kijk dus niet gek op als hypnose wordt ingezet (alleen als je dit wilt).

Voordelen NLP

NLP helpt jou bij:

 • Effectief communiceren
 • Professioneel presenteren
 • Oplossen van fobieën, trauma's, PTSS: Vliegen, spinnen, autorijden en alle andere specifieke fobieën
 • Het maximale uit je sport halen
 • Doelen effectief stellen EN behalen
 • Mensen positief beïnvloeden met je taalpatronen
 • Een goede ouder zijn en je kinderen op de juiste wijze kunnen voorbereiden op de toekomst
 • Jezelf optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek
 • Enzovoort: Onze wereld bestaat uit taal en dus zijn de mogelijkheden oneindig!

Mogelijkheden voor Jou...

Het betekent voor jou dat het mogelijk is om middels NLP snel en effectief van je problemen af te komen. NLP helpt jou  bij allerlei aspecten in je leven die je nu tegenhouden om te bereiken wat je wilt.

Vandaag de dag maken zeer bekende en succesvolle mensen gebruik van NLP. Paul McKenna maakt bijvoorbeeld in de kern gebruik van NLP en dit heeft hem enorm succesvol gemaakt. Hetzelfde geldt voor persoonlijke-groei-goeroe Anthony Robbins.

Zoals het altijd al geweest is, kun je stellen dat NLP een model van therapeutische excellentie is. In de basis gaat NLP over de verandering naar verbetering. Deze attitude zorgt ervoor dat er steeds weer nieuwere modellen van excellentie de wereld in worden gebracht. Dit is ook de reden waarom een goede Master Trainer & Practitioner van NLP zichzelf voortdurend bijschoolt en de laatste nieuwe tools en technieken leert om deze door te geven aan zijn cliënten.

Naast NLP maak ik ook gebruik van een aantal andere tools en technieken zoals Hypnotherapie, Tijdlijn Therapie & Havening (maar ookm EFT en Sedona). Ondanks dat ik me 100% inzet en al mijn kennis en ervaring gebruik, moet ik uiteraard aangeven dat succes nooit gegarandeerd is. De mate van succes varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van de volledige inzet en toewijding van zowel therapeut als cliënt.

Heb je nog een vraag die je beantwoord zou willen hebben en/of wil je graag meer weten over hoe ik jou kan helpen, dan bied ik je graag een gratis 20 minuten consult aan. Bel 06-36430220 of vul het contactformulier in.